LUCRĂRILE CONFERINȚEI „DEZVOLTARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ – UN DECENIU DE ÎNVĂȚARE ȘI CREȘTERE”. DR. HAB. NELLY ȚURCAN

Elena Taragan, drd., Secția studii și cercetări

În cadrul Conferinței aniversare „Dezvoltare profesională continuă – un deceniu de învățare și creștere”, dr. hab. Nelly Țurcan, șef Campusul Competențelor al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a vorbit despre o componentă esențială din cadrul oricărui proces organizațional, evaluarea, componentă pe care BM pune o valoare deosebită. Așadar, discursul domniei sale s-a intitulat „Evoluție prin instruire: evaluarea impactului formării profesionale continue a personalului Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu””.

Dr. hab. Nelly Țurcan a specificat că nu putem vorbi despre evoluție fără formare de competențe, fără instruire și fără dezvoltare profesională. Iată de ce, la început, Nelly Țurcan a prezentat câteva date dintr-un studiu, realizat cu aproximativ 2 ani în urmă, nu se referă la domeniul biblioteconomic dar este relevant și pentru acesta, grație căruia managerii resurselor umane au observat că dezvoltarea, instruirea are un impact pozitiv asupra productivității muncii, dezvoltării culturii companiei, dezvoltării organizaționale și atragerii de noi angajați. Dezvoltarea profesională influențează direct asupra impactului și vizibilității instituției – lucru valabil și pentru Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Nelly Țurcan a reamintit că BM este „biblioteca care învață”, acele competențe pe care și le dezvoltă îmbunătățesc calitatea serviciilor, creează un mediu motivant dar și atrage noi angajați, pe care avem grijă să-i învățăm mai departe. În acest sens, susține Nelly Țurcan, BM și Campusul Competențelor se ghidează de modelul care se numește Analiză-Proiectare-Dezvoltare-Implementare-Evaluare. Acest acronim provine din limba engleză. Vedem că una dintre etapele principale și importante în cadrul acestui model este Evaluarea. Trebuie să menționez că, de fapt, spune Nelly Țurcan, Evaluarea este prezentă în toate cele cinci etape, în fiecare pas pe care îl realizăm, atunci când concepem, studiem nevoile, identificăm grupul, elaborăm conținut, curricula, implementăm și ajungem la finalul procesului de instruire.

Dr. hab. Nelly Țurcan a afirmat că la Campusul Competențelor se studiază în permanență atât nevoile de formare profesională, cât și impactul acelor instruiri și formări pe care le oferim comunității profesionale. Nelly Țurcan a prezentat doar câteva dintre studii, ample, unele dintre ele au fost publicate, referitoare la acest aspect, făcând o comparație între rezultate. Este vorba de studiul din 2016. Este un studiu realizat la nivel național de către Asociația Bibliotecarilor cu implicarea directă a Marianei Harjevschi, care era președintele Asociației, iar dr. hab. Nelly Țurcan era responsabilă de Comisia Formare Profesională. O bună parte dintre angajații BM au participat la acest sondaj. Celelalte trei au fost realizate nemijlocit în cadrul bibliotecii. Este vorba de studiul „Evaluarea activității și percepției profesionale a Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari”, realizat la 5 ani de la fondare. Următorul studiu s-a axat pe cercetarea aspectului privitor la ce instruiri, ce metode putem aplica pentru dezvoltarea competențelor profesionale, relatează Nelly Țurcan. Ultimul a fost realizat în ianuarie a acestui an, datele nu nu sunt cunoscute pentru că nu au fost prezentate ci incluse doar în Raportul de activitate al Bibliotecii și se axează nemijlocit pe aspectul evaluării și impactului instruirilor.

Dr. hab. Nelly Țurcan a prezentat doar câteva date din aceste studii, devenind evident că opiniile și așteptările comunității de specialiști din cadrul bibliotecii vizavi de activitățile de instruire sunt îmbucurătoare. Ceea ce livrează formatorii din cadrul Campusului Competențelor este acceptat și salutat la un nivel ridicat. Nelly Țurcan a precizat diferența dintre opiniile respondenților bibliotecari din cadrul studiului realizat la cinci ani de la fondarea Campusului și cel realizat în această iarnă. Satisfacția în ceea ce privește instruirea din cadrul Campusului Competențelor în întreaga Bibliotecă Municipală este în creștere, 60% au menționat în 2018 că sunt satisfăcuți, iar în 2024 am ajuns la peste 90%. De asemenea, spune dr. hab. Nelly Țurcan, puteți observa că opiniile cu privire la tematica instruirilor susțin că într-o măsură mare și foarte mare aceasta satisface nevoile de formare profesională, iar competențele create în cadrul diferitor tipuri de instruiri sunt implementate în practica activității pentru dezvoltarea serviciilor, pentru îmbunătățirea serviciilor existente și a activității în general a bibliotecii. Totodată, avem o reacție foarte bună cu privire la dedicația formatorilor. Respondenții au apreciat că este la un nivel foarte bun. Care sunt concluziile? Trebuie să excelăm în continuare, trebuie să identificăm care sunt problemele, trebuie să trasăm viitoarele obiective – din prezentările anterioare din cadrul conferinței știm deja care vor fi ele –  și să ne adaptăm la schimbări prin instruirile pe care o să le livrăm comunității biblioteconomice din toată țara, conchide dr. hab. Nelly Țurcan.

Dragi membri ai comunității, continuați să fiți alături de noi pentru că vom prezenta și celelalte discursuri din cadrul Conferinței aniversale „Dezvoltare profesională continuă – un deceniu de învățare și creștere”. Totodată, vă invităm să urmăriți pagina Campusului Competențelor al BM pentru a fi la curent cu oferta noastră educațională în domeniul formării profesionale continue.

Leave a comment