Săptămâna Creativității și Inovației la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Sinteză I

Elena Taragan, drd., Secția studii și cercetări

La 21 aprilie, ONU aniversează, anual, Ziua Mondială a Creativității și Inovației. Din 2015, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a aderat la această mișcare, desfășurând Săptămâna Creativității și Inovației, care se materializează prin varii activități desfășurate în filiale, care conțin componenta creativității și inovației. În acest an, scopul a fost de a pune în valoare Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, 17 la număr, le enumerăm: ODD-1 „Fără sărăcie”, ODD-2 „Zero foame”, ODD-3 „Sănătate și stare de bine”, ODD-4 „Educație de calitate”, ODD-5 „Egalitate de gen”, ODD-6 „Apă curată și igienă”, ODD-7 „Energie accesibilă și curată”, ODD-8 „Muncă decentă și creștere economică”, ODD-9 „Industrie, inovație și infrastructură”, ODD-10 „Inegalități reduse”, ODD-11 „Sustainable cities and communities”, ODD-12 „Consum și producție responsabile”, ODD-13 „Acțiunea asupra climei”, ODD-14 „Viața sub apă”, ODD-15 „Viața pe pământ”, ODD-16 „Pace, justiție și instituții puternice”, ODD-17 „Parteneriate pentru obiective”.

Redăm în cele ce urmează activitatea filialelor în această săptămână tematică, a primelor 9 filiale, în ordine alfabetică.

ALBA IULIA

Biblioteca „Alba Iulia” începe Săptămâna Creativității și Inovației cu o expoziție tradițională de carte. În această Săptămână se încadrează activitatea: vizionarea și discutarea filmului „Regele Leu” în cadrul serviciului lor „Educație prin film”. Participă elevii de la Liceul Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc”, ghidați de profesoara Tatiana Bargan. În cadrul discuțiilor, elevii au caracterizat personajele din peliculă, evidențiind valorile pe care acestea le transmit, aducându-și aminte citatul „Viața unui animal e împărțită între a iubi și a-i învăța pe oameni să se iubească” – Radu Bădoiu. O activitate care valorifică ODD-4 de o manieră optima. Această filială a organizat o întâlnire cu scriitorul Nicolae Spătaru a elevilor de la Liceul Municipal cu Profil Sportiv. Valorifică „Educația de calitate” și prin medalionul literar al cărui protagonist a fost Grigore Chiper. La întâlnire au participat elevi din clasele mari de la Liceele Teoretice „Onisifor Ghibu” și „Petru Rareș”, împreună cu profesoarele Nadejda Popa și Tamara Cristei.

ALEXANDRU DONICI

Biblioteca „Alexandru Donici” inițiază Săptămâna prezentându-le utilizatorilor Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În continuare, valorifică ODD-6 „Apă curată și igienă”, desfășurând o discuție cu micuții clasei a I-a de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, ghidați de profesoara Lora Cocârlă. Au adus în prim plan o temă de mare actualitate, deficitul de apă, astfel încât „micii ecologiști” au ajuns la concluzia importantă că trebuie să protejeze pădurile, munții și râurile. Totodată, s-a vorbit despre folosirea rațională a apei și despre igiena personală – subiect la care, lucru îmbucurător, elevii s-au dovedit bine informați. Totodată, în această Săptămână, în data de 18 aprilie, marcându-se Ziua Internațională a Monumentelor și a Siturilor, elevii clasei a III-a de la același liceu, împreună cu profesoara Stela Paladi și bibliotecara Alexandra Glavan, au sărbătorit-o la bibliotecă. A avut loc o discuție captivantă despre cele mai renumite monumente din Chișinău, surpriză fiind pentru elevi monumentul lui Guguță din sectorul Râșcani, o statuie de bronz de 1,5 metru. A urmat victorina „Sub căciula lui Guguță”, care a culminat cu o discuție despre… cușma lui Guguță. Ce simbolizează renumitul accesoriu? Răspunsurile au fost ingenioase. A fost valorificat în mod eficient Obiectul „Educație de calitate”. În cadrul serviciului săptămânal de creație plastică și tehnologică „Pălăria curcubeului”, preșcolarii grupei nr.11 „Levănțica” de la grădinița nr.146 au modelat în tehnica origami o barcă. Înainte de a începe modelarea bărcuței, micii constructori au avut ocazia de a se familiariza cu cărți și imagini despre construcția primelor bărci confecționate din bușteni până la cel mai performant transport fluvial la ziua de azi. O altă activitate a avut loc prin participarea bibliotecarilor „Alexandru Donici” la o discuție cu elevii Liceului „Ion Creangă” cu prilejul celebrării Zilei Pământului. S-a vorbit despre etimologia cuvântului pământ, despre fenomenele Terrei, dar și despre cataclismele naturale.

BIBLIOTECA DE ARTE „TUDOR ARGHEZI”

Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” a ales să înceapă Săptămâna de o manieră foarte originală. A avut loc în incinta bibliotecii o lecție publică susținută de dr. Violeta Tipa pentru elevii clasei a III-a și a IV-a de la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes”, însoțiți de profesoarele Galina Sîrbu și Tatiana Slacfenco. Subiectul a fost: păpușile! Este un subiect creativ, păpușile apărând din necesitatea de a comunica. Elevii au aflat despre tipurile și genurile de păpuși, repere din istoria apariției acestui gen de artă în diverse țări ale Europei. Totodată, au fost demonstrate modele de confecționare a unei păpuși de mână. De asemenea, Bibliotea de Arte semnalează pe pagina lor că 15 aprilie este ziua în care s-a născut cel mai mare creator și inventator din lumea artei, Leonardo da Vinci. Aceștia menționează că avea modul său foarte inventiv de a scrie: de la dreapta la stânga, încât era foarte dificil să îl citești fără oglindă (se numește scriere speculară, speculum = oglindă). Tot aici, un atelier creativ unde elevii clasei a I-a a Liceului Teoretic „Miguel de Cervantes”, împreună cu profesoara Viorica Sîrbu au creat lucrări artistice personalizate, tematica: Decorul oului de Paști. Formatorul atelierului: drd. Ina Isac, artist plastic. Au valorificat ODD-4, „Educație de calitate”, prin asistarea cititoarei Ana Munteanu, studentă anul 3, Facultatea „Compoziție muzicală” AMTAP, câștigătoarea marelui trofeu la concursul „Vocea României”, 2017, în căutarea informației despre formația vocal-instrumentală „Plai”, în utilizarea catalogului în baza cuvintelor-cheie, în cercetarea colecției de discuri de vinil. De asemenea, au organizat o ședință cu copiii în care aceștia au creat în canva semne de carte cu motive din cartea „Doggy” de Maria Pilchin. Au semnalat pe pagină cartea lui Teodor Buzu, „Acasă în Lume”. De asemenea, se remarcă cu o postare originală despre actul de creație, amintind de Tudor Arghezi și afirmând că „actul creației rămâne tainic, nemărturisit și nemărturisibil”. Tot valorificând ODD-4, bibliotecarii acestei filiale oferă asistență studenților AMTAP în procesul de elaborare a tezelor, vorbindu-le despre cum se prezintă corect resursele bibliografice și cum se face citarea corectă.

BIBLIOTECA CENTRALĂ

La Biblioteca Centrală Săptămâna începe cu lansarea caietului logopedic „Învățăm să pronunțăm și să scriem corect vocalele”, semnat de autoarele Adriana Ciobanu și Nina Rusu, valorificând ODD-ul „Educație de calitate”. Tot aici, se desfășoară inițiativa DHub în răspândirea atitudinii pozitive, adunând donatori de carte cu tematica „Atitudine, Motivație, Rezultate”. Serviciul Robotica desfășurat cu regularitate se pretează la tematica creativității și inovației.

CENTRUL ACADEMIC INTERNAȚIONAL EMINESCU

În prima zi a Săptămânii, CAIE merge împreună cu Valentin Creciun, trainer de educație financiară, la Fundația pentru educație financiară OK, la Instituția de Educație Timpurie, pentru a iniția copiii din grupa nr. 1, învățăceii Irei Coval, în subiectul educației financiare. Copiii au aflat ce reprezintă o pușculiță și ce se poate pune în ea, ce fel de bani există în Moldova, termeni ca venituri, cheltuieli, economii. Educația financiară pe înțelesul copiilor! Valorifică ODD-3, „Sănătate și stare de bine” prin organizarea unui masterclass de către voluntara Alexandra Muntean, unde copiii au dansat, fiindu-le predate mișcări ritmice însoțite de muzică și fiind îndemnați să le practice zilnic. Promovând educația de calitate la bibliotecă, CAIE le-au prezentat elevilor clasei a III-a de la Liceul cu Profil Sportiv „Gloria”, împreună cu profesoara Maria Crețu, colecția bibliotecii, în speță cărțile despre marile invenții și descoperiri, unii dintre ei împrumutându-le acasă. Tot acest obiectiv, mai în profunzime, a fost valorificat prin organizarea unei întâlniri a copiilor din grupa 7 a IET nr. 40, însoțiți de metodista Maria Fondos și educatorul Cătălina Lungu, cu Ștefan Sofronovici, care le-a vorbit despre biografia lui ca scriitor, despre traseul său, cu învățămintele pe care le-a cules din viață. Tot la această filială a avut loc lecția publică „Arta sănătății copiilor” – valorificându-se ODD-3. CAIE mai valorifică și ODD-16 „Pace, justiție și instituții puternice”, prin organizarea unei întâlnire a reprezentanților Armatei Naționale, Batalionul nr. 22 de Menținere a Păcii „Căști Albastre” cu elevii claselor a VII-a a Liceului Municipal cu Profiil Sportiv și a Liceului Teoretic „Liviu Rebreanu” din capitală. A fost pus în valoare și ODD-6 „Apă curată și igienă” prin găzduirea unei vizite a reprezentanților SA „Apă Canal” și Regia „Autosalubritate”, care le-au vorbit copiilor despre importanța mediului curat. Evenimentul a fost mediatizat de postul TV Cinema1. Aceeași activitate a avut loc pentru vorbitorii de limbă rusă. O filială activă, care a pus în valoare mai multe Obiective de Dezvoltare Durabilă.

CODRU

Biblioteca „Codru” a realizat un articol pe blog în care au răspuns desfășurat la întrebările „Ce înseamnă să fii creativ?”, „Ce este creativitatea?”. De asemenea, au organizat o activitate cu elevii de la Școala Profesională nr.4, în care aceștia au luat locul bibliotecarilor.

HRISTO BOTEV

Biblioteca „Hristo Botev” dă startul Săptămânii cu amenajarea unei expoziții de carte „Inovarea și creativitatea – baza progresului societății”. De asemenea, au colectat răspunsuri din partea utilizatorilor privind ce înseamnă noțiunile de creativitate și inovație. În contextul acestei Săptămâni, în cadrul serviciului „Pasionați de lectură”, au organizat o activitate pentru preșcolarii de la grădinița „Trofimaș”, unde aceștia au luat cunoștință cu creația poetului Ianoș Țurcanu. Au organizat o scenetă apoi un concurs de desen. În cadrul serviciului „CinemaParc” participanții au vizionat filmul american „Aviatorul”, ce redă drama biografică a lui Martin Scorsese. A avut loc o întâlnire a scriitoarei Maria Pilchin cu elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic „George Meniuc”, ghidați de profesoara de limbă și literatură română Alexandra Ceban și bibliotecara Elena Cortac. De asemenea, s-a desfășurat serviciul de învățare a limbii bulgare. Așadar, Obiectul de Dezvoltare Durabilă valorificat de această filială este ODD-4, „Educație de calitate”.

IȚIC MANGHER

Biblioteca „Ițic Mangher” începe Săptămâna împreună cu copiii de la grădinița nr. 68, cu care citesc cartea autoarei Karma Wilson „Медведик болеет”. Au valorificat în acest context ODD-3 „Sănătate și stare de bine”. Au desfășurat atelierul de creație ArtDesen (conducător Madlena Pîrlog), în care au desenat pădurea cu locuitorii ei. În această Săptămână este propus atenției publicului un nou număr „Arhivarius”, dedicate Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului. O activitate creativă a presupus organizarea unei ședințe cu copiii în care aceștia l-au cunosc mai îndeaproape pe Winnie-the-Pooh. Tot aici, un atelier de creație pentru copii. O Săptămână veselă și care a atras micii prieteni la bibliotecă!

LESEA UKRAINKA

Săptămâna începe la Biblioteca „Lesea Ukrainka” cu programul de învățare, exersare și dezbatere în limba engleză prin diverse metode creative. Tot aici, a avut loc un atelier de învățare a diverselor tehnici și materiale folosite la cusut. O altă activitate a avut loc cu participarea refugiaților de la Centrul de Tineret din Cricova, în care aceștia au realizat diferite obiecte din polimer cu tematică de primăvară.

Dragi prieteni, acesta a fost spiritul Săptămânii Creativității și Inovației desfășurată la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Urmează expunerea activității din următoarele filiale, în Sinteză II și Sinteză III.

Leave a comment